Vragen of interesse? Contact opnemen

Maak kennis met ons team

LaVi heeft 25 jaar ervaring met het geven van presentatietrainingen en heeft voor grote én minder grote opdrachtgevers gewerkt. Bij ons vind je alleen trainers en coaches die zélf steengoed in de praktijk brengen wat ze overbrengen. Hieronder kun je kennis maken met onze trainers en coaches.

Margreet Bos

Als kind al vertelde ik graag verhalen. Bij het kringgesprek op de kleuterschool zat ik graag op “de grote stoel” mijn belevenissen te vertellen. Later bleek ik ook spreekbeurten en boekbesprekingen graag te doen.

Ik weet dat dat voor heel veel mensen niet geldt. Dat ze spreken in het openbaar heel spannend, soms zelfs eng vinden. Graag help ik deze mensen daarbij. Door ze te helpen buiten hun comfort zone te stappen. Ook mensen die al heel lang presentaties geven, kunnen vaak nog grote stappen zetten in het verbeteren van hun presentatie.

Mijn handen jeuken als ik op een conferentie ben. De spreker heeft vaak zo’n interessante boodschap, maar weet het gewoonweg niet goed over te brengen, waardoor het publiek als het ware “wegzapt”. Terwijl vaak met een aantal wijzigingen en/of tips het publiek geboeid zou zijn. En dat is toch wat je beoogt als spreker.
Heel graag help ik mensen die de moed hebben zichzelf te willen verbeteren in hun presentaties. Zowel inhoudelijk, als in de vorm. Want ik geloof erin dat iedereen (ja, iedereen) kan presenteren.

Suzanne Reijn

Mijn eerste zakelijke presentatie herinner ik mij nog goed. De zenuwen gierden door mijn keel, ondanks dat ik al een halve pot met Valdispert had ingenomen. Mijn publiek bestond uit (slechts!) 4 personen en ik had speciaal een coltrui aangedaan zodat niemand de rode vlekken in mijn nek zou opmerken.

Hoe word je dan een presentatietrainer?

Het antwoord is eigenlijk simpel: oefenen, oefenen en oefenen en daarna doen, doen en doen. Presentaties geven zie ik als een sport, hoe vaker je het doet, des te beter je het doet.

Toen ik in 2006 het bedrijf LaVi Communicatie overnam van de vorige eigenaar, ben ik uiteraard eerst zelf naar de training gegaan. En ondanks dat ik op dat moment al meer dan 10 jaar presentaties gaf, heb ik daar nog een hoop bijgeleerd!

Voor alle onderdelen van het presenteren leerde ik technieken, die in iedere omstandigheid helpen. Opmerkelijk starten, ontspannen staan, (oog-)contact met het publiek onderhouden, kritische vragen ombuigen ten gunste van mijn boodschap, structuur aanbrengen in mijn verhaal en overtuigend eindigen.

Iedere training kom ik deelnemers tegen die net zo opzien tegen presenteren als ik dat deed. Voor mij is dan ook de uitdaging om ze aan het einde van de training met een brede glimlach voor de groep te zien staan, in contact met het publiek en op hun gemak.

Michel Jansen

Mijn eerste presentatie die ik van Steve Jobs zag was in 1998. Studiegenoten van mij waren zo’n fan van hem en zijn bedrijf dat ze hadden geregeld dat we de presentatie van Steve Jobs live konden zien. En dat was toen erg bijzonder want de presentatie was midden in de nacht Nederlandse tijd en de universiteit was de enige plek waar het internet bandbreedte genoeg had om zo’n presentatie te live te laten zien.

Het was een hele belevenis en vanaf die nacht wist ik het: Wanneer je een presentatie geeft moet je spreken in de taal van je publiek. Je kunt nog zo’n goed product ontwikkeld hebben wanneer je niet heel eenvoudig uit kunt leggen wat je er aan hebt zal bijna niemand je product kopen.

Om een goede presentatie te geven ga je de brug over naar je publiek! En dat is waar het bij veel experts mis gaat maar wat jij vanaf nu weet.

Het belangrijkste gereedschap voor het geven van een presentatie ben je zelf. In onze trainingen leer ik je dit gereedschap zo effectief mogelijk in te zetten zodat jij het beste uit jezelf kunt halen.”

Debbie Tartarin

Van jongs af aan hield ik van mensen en verhalen. Ik luisterde graag en genoot van het delen van ervaringen. Ik wilde ook graag de emotie achter het verhaal begrijpen en zelfs voelen. Als dat lukte, dan voelde ik me echt verbonden met die ander.

Toen ik 10 was, verhuisden we naar Engeland. Mijn motivatie om te communiceren maakte dat ik in korte tijd mijzelf native speaker mocht noemen. Het avontuur in Engeland mocht uiteindelijk nog 20 jaar duren. Als tweetalige kon ik overal makkelijk communiceren en mijn woordje had ik altijd klaar. Ik was niet snel onzeker tot het moment dat ik mijn verhaal voor een groep moest vertellen. Al mijn zekerheden en overtuigingskracht verdwenen als sneeuw voor de zon en een groot gevoel van ongemak hield mij volledig in de ban. Ik wist niet waar ik moest kijken, hoe ik moest staan en mijn stoere stem was vervangen door een piepgeluidje.

Alle spreekbeurten op jonge leeftijd en presentaties in mijn studententijd heb ik dan ook altijd tactisch weten te omzeilen. Maar stel je voor, een baan vandaag aan de dag zonder presenteren. Het is ondenkbaar.

De dag dat ik ontdekte dat het gevoel dat mij zo belemmerde tijdens presentaties, te overkomen was door het aanleren van een aantal basis vaardigheden, was voor mij een ware eyeopener. Deze uitdaging ben ik aangegaan zodat ik plezier kreeg in presenteren. Ik wil niets liever dan deze ervaring met anderen delen en hen te inspireren om ook de uitdaging aan te gaan.

Mocht je nog een vraag hebben over presenteren? Neem contact op met een van onze specialisten.

Presenteren is onze specialiteit.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze trainingen of coaching? Neem contact op!