Vragen of interesse? Contact opnemen

Waarom je niet alles hetzelfde moet doen als Obama als het om speechen gaat

09/07/2017

Hoe lukt het Barack Obama om een speech van een uur uit zijn hoofd te vertellen?

Maar doet Obama dit uit zijn hoofd? Natuurlijk niet. Hij leest zijn volledig uitgeschreven speech voor. En dat doet hij supergoed!

Obama leest de speech niet voor vanaf een papiertje dat op zijn katheder ligt, zoals je meestel ziet bij een uitgeschreven speech. Hij maakt gebruik van een teleprompter: via een spiegel voor hem ziet hij de tekst op een beeldscherm.

Misschien heb je die spiegeltjes wel eens gezien. Vanaf de kant van het publiek zie je alleen een plaatje glas op een steel. Meestal staan er twee teleprompters, rechts en links, voor de spreker. Op bovenstaande afbeelding kun je ze goed zien staan. Deze foto is een still uit de de video van de Farewell speech van Obama van 10 januari 2017. Gevolg van deze twee “spiekbriefjes” is dat hij alleen naar de twee spiegels die rechts en links voor hem staan kijkt.

Met de mensen die recht voor hem staan heeft hij tijdens de speech geen oogcontact. Sterker nog, recht voor hem staat een camera waarin hij nooit kijkt. Bekijk de video en oordeel zelf.

Een gemiste kans want dan had hij miljoenen mensen aan kunnen kijken. Mocht jij hem op de video langer dan 1 seconde in de camera zien kijken laat dit dan in het commentaarveld weten. Reageer jij als eerste? Dan krijg jij van ons een heerlijke doos chocolade.

Als goede spreker wil je met elke aanwezige oogcontact maken. In ieder geval wil je iedereen in het publiek het gevoel geven dat jij ze ziet. Zorg dus voor goede spreiding van je oogcontact en kijk ook naar de mensen op het balkon, achterin de zaal, aan de zijkanten, etc. In het geval van Barack Obama heeft hij de mensen recht voor zich links laten liggen.

Obama speech   

Is je presentatie uitschrijven ook voor jou een goed idee?
Wanneer je een speech in zijn heel uitschrijft weet je zeker dat je niets overslaat en alle retoriek goed toepast. Maar bij bijna alle mensen die een speech voorlezen gaat de spontaniteit en energie verloren waardoor zij niet erg professioneel over komen. Én, uitschrijven geeft schrijftaal, zonder dat je het door hebt. Verder ben je meer bezig met je zinnen, dan met je publiek. En volgens ons is dat niet de bedoeling.

Als je goed voorbereid bent en je de structuur helder hebt en je precies weet wat je wanneer wilt vertellen, dan komen de zinnen vanzelf. Oefen vooral hardop. Je zult zien dat je zinnen dan telkens veranderen, maar dat is geen probleem. Uiteraard kun je wel steekwoorden opschrijven.

Uitschrijven helpt wel in heel bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld als je een naam niet wilt of mag vergeten. Of als je spreekt tijdens een begrafenis, waar de emoties hoog kunnen oplopen.

Doe er je voordeel mee en ik wens je veel succes met de voorbereiding en het geven van je volgende speech!

En mocht je hulp willen hebben dan weet je ons te vinden…

Artikel geschreven door Michel Jansen

Deel dit bericht op social media!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!