Vragen of interesse? Contact opnemen

De angst om iets belangrijks te vergeten

03/09/2018

“Om er voor te zorgen dat ik niets vergeet, schrijf ik mijn presentatie uit en leer hem uit mijn hoofd.”

Dat is wat ik regelmatig hoor van deelnemers aan onze presentatietraining. Je kunt zo bang zijn om iets te vergeten dat je de hele presentatie dan maar uitschrijft en uit je hoofd gaat leren.

En er zijn mensen die het lukt om de hele presentatie zo op te zeggen. Alleen wat ze niet lukt, is om bij het geven van de presentatie contact te maken met het publiek en de tekst met gevoel uit te spreken.

Angst door een uitgeschreven presentatie

Wanneer jij een uit je hoofd geleerde tekst reproduceert is het bijna onmogelijk om goed contact te maken met je publiek. Bijna al je energie en aandacht gaat op aan het reproduceren van je tekst en de angst om niets te vergeten.

Omdat je zinnen hebt opgeschreven die samen een lopend verhaal vormen, is het vaak noodzakelijk dat je alle zinnen ook exact én in die volgorde uitspreekt. Mist er een zin dan is de kans groot dat het verhaal niet lekker loopt. De angst om geen enkele zin te vergeten is dus terecht. Maar die angst beperkt je in het geven van een goede presentatie.

Door deze aanpak heb je het gevoel dat je de hele presentatie onder controle hebt. Deze gedachtegang is onterecht. Leer je een presentatie woordelijk uit je hoofd dan is de kans juist groot om iets te vergeten. En wanneer je dan daadwerkelijk iets vergeet, loopt je verhaal niet lekker meer.

Een goede voorbereiding helpt

Gebruik je voorbereidingstijd niet voor het uitschrijven van je presentatie! Gebruik je tijd liever voor het bepalen van je hoofdboodschap en de structuur van je presentatie. Heb je de hoofdboodschap goed voor ogen dan zul je die zeker niet vergeten. Heb je een goede structuur dan heb je ook een logische verhaallijn die je goed kunt volgen. En bij het volgen van die structuur kan je PowerPoint je ook helpen.

Niets vergeten?

Als je dan al iets vergeet, is het vaak een subonderdeel dat je vergeet te vertellen.
En hoe erg is dat?? Ik kan je vertellen dat dit meestal helemaal niet zo erg is. Je kunt het zelfs als iets positiefs bekijken:

Geen focus op angst

Wanneer je niet focust op de angst om iets te vergeten geeft je dat vrijheid om te focussen op wat je wel wil vertellen. Mijn collega Margreet Bos geeft in het artikel, Waarom werken aan minder angst voor presenteren niet werkt, ook tips waar je het beste wel aan kunt werken in plaats van het focussen op het reduceren van je angst.

Zelf eens ervaren hoe je een goed voorbereide presentatie geeft zonder dat je hem hebt uitgeschreven? Kom eens naar onze meerdaagse trainingen waarbij een goede voorbereiding veel aandacht krijgt en het oefenen centraal staat. Dan zul je zelf ervaren en zien hoe je zonder angst iets te vergeten kunt presenteren.

Artikel geschreven door Michel Jansen

Deel dit bericht op social media!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!