Visuele hulpmiddelen: gebruik ze eens anders!
05/12/2017
‘Toen en nu’
Hoe ver reikt jouw geheugen? Herinner jij je nog hoe we 25 jaar geleden een presentatie gaven? Ik presenteerde in die tijd minder, maar wat ik nog wel weet is dat het een uitdaging was om een presentatie tot stand te brengen.
Ten eerste om alleen al informatie te verzamelen om je presentatie inhoud te geven. Je ging eerst boekenwinkels en bibliotheken af. Vervolgens vatte je de informatie samen. Pas daarna kon je tot een presentatie komen (en dan heb ik het nog niet eens over het verzamelen van doelgroep kennis).
Had je destijds iemand verteld dat we een groot deel van deze informatie 25 jaar later met één druk op de knop op het internet zou kunnen opzoeken, had die persoon je ongetwijfeld voor gek verklaard.
Maar dat was niet je enige uitdaging. Je kon natuurlijk kiezen om een half uur te praten zonder visuele hulpmiddelen, maar een goede spreker nam wel minstens ‘iets’ mee om te laten zien. Soms (ja, het gebeurde echt!) had een spreker een diavoorstelling of overheadprojector bij zich om een deel van zijn presentatie meer tot de verbeelding te laten spreken! Ook in die tijd was het namelijk al bekend dat horen en zien het onthouden bevordert.
Visuele hulpmiddelen
Nu ook nog is het gelijktijdig zien en horen een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je publiek je presentatie beter onthoudt.
Misschien is het juist daarom ondenkbaar dat je geen visueel hulpmiddel zou gebruiken. Zowel de spreker als het publiek verwacht dat een presentatie visueel wordt ondersteund. Wanneer was de laatste keer dat je een presentatie bijwoonde zonder visueel hulpmiddel?
Nu vinden we dat normaal. Ja zo snel past ons brein zich aan. De eerste keer dat je iets ziet is het nog bijzonder, de tweede keer genieten we er ook nog van, maar na 5x is het normaal.
Nu na zo’n 25 jaar visuele digitale hulpmiddelen is het niet meer weg te denken. Het is ook zeker niet gek om te denken dat het gebruik van PowerPoint of een ander visueel hulpmiddel een positieve bijdrage levert aan onze presentaties. Maar is dat ook echt het geval?
Levert PowerPoint altijd een positieve bijdrage aan je presentatie?
Ga bij jezelf eens na of dat het geval is? En dan bedoel ik als publiek. Hoe veel onthoud jij van wat er op dat scherm aan je voorbijkomt? Toch niet zo veel? Troost je, dan zit je niet anders in elkaar dan iedere andere wereldburger. Het is een bekend geheim dat de PowerPoint stiekem meer het spiekbriefje voor de spreker is dan dat het een fundamenteel verschil maakt in hoe het publiek de presentatie beleefd.
6 gouden tips om het verschil te maken
De vraag is dus: “wat kun je dan als spreker doen om het verschil te maken? Hoe zorg je ervoor dat jouw presentatie wel onthouden wordt?” En het antwoord zit al in de vraag, namelijk ‘het verschil maken’.
Niets gaat natuurlijk boven goede inhoud die op een professionele manier gepresenteerd wordt, maar de manier waarop jij PowerPoint wel of niet inzet kan heel veel verschil maken. Durf jij het anders te doen? Volg dan vooral deze 6 gouden tips op!
- Presenteer zonder visueel hulpmiddel en neem enkel ‘iets’ mee om te laten zien! Je publiek zal genieten van deze ‘alternatieve’ of ‘ouderwetse’ manier van presenteren.
- Gebruik PowerPoint maar zet je scherm regelmatig op zwart. (ja, dat kan, druk tijdens de diavoorstelling op punt toets). Dan heb jij als spreker weer de volle aandacht van je publiek!
- Laat van tijd tot tijd je publiek een dia in stilte bekijken en in zich opnemen. Je publiek kan de verwerkingstijd goed gebruiken.
- Gebruik alleen beelden in je dia’s. We zijn nu eenmaal meer visueel dan auditief/tekstueel ingesteld!
- Breng het aantal dia’s terug tot de helft van je gewoonlijke presentatie! Een uitdaging? Ja natuurlijk, maar je publiek zal je dankbaar zijn en kort en bondig wordt altijd gewaardeerd!
- Zorg dat de laserpointer blijft waar hij hoort (en dat is niet in de presentatie ruimte.) Je kunt een PowerPoint zo opbouwen dat je je publiek kunt focussen op het punt dat je bespreekt!
Probeer het eens en geniet van de feedback van je publiek, die blij zal zijn om weer eens contact te hebben met de spreker in plaats van een scherm!
Deel dit bericht op social media!