Vragen of interesse? Contact opnemen

Waarom werken aan minder angst voor presenteren niet werkt

21/06/2018

Angst voor presenteren staat hoog op het lijstje van “waar mensen het meest bang voor zijn”. 

Ook onder de deelnemers van onze training zien we dat de meerderheid in meer of mindere mate last heeft van angst om te spreken voor een groep. Bij de persoonlijke doelen staat dan:

In veel trainingen wordt aandacht gegeven aan het gevoel van angst. Waar kom het vandaan? Waarom heb je angst? Wat maakt presenteren zo spannend? 

En vervolgens wordt “de angst aangepakt”. Er wordt dan beloofd dat je na de training geen angst meer zult voelen. En dat presenteren je altijd makkelijk afgaat.

Volgens ons kun je beter investeren in andere dingen dan in het “oplossen van je angst.”

In één van onze in company trainingen het afgelopen half jaar zat een vrouw die veel angst had om te presenteren. In haar ogen was ze slecht en vond het publiek dat ook. Eén keer had ze een blackout gehad en ze was daar zo van geschrokken dat ze echt nooit meer voor een groep wilde. Maar ja, in haar functie moest ze wel regelmatig. 

In de training had ze verwacht dat we veel over angst zouden praten en haar admenhalingstechnieken, of misschien een soort mindful-achtige tips zouden geven waardoor ze haar angst onder controle kon houden. 

Achteraf was ze blij dat dat niet zo was. Hieronder ga ik je vertellen waarom.

Kijk naar de buitenkant

Als jij het spannend vindt om voor een groep te staan, en die spanning ook ervaart terwijl je daar staat, ben je geneigd om je presentatie te reflecteren aan de hand van je gevoel. 

Heel concreet: je denkt dat het allemaal niet zo goed ging, omdat je je knieën voelde trillen. Of omdat je niet wist wat je met je handen moest doen. Of omdat je merkte dat je een stuk vergeten was te vertellen. 

In de training kijken we niet naar je gevoel, maar naar je buitenkant. Met behulp van video. En we helpen je, samen met een 1-op-1 coach die deel uitmaakt van elke training, te kijken naar jezelf zoals anderen ook naar jou kijken. 

Vaak blijkt dan dat het in je hoofd allemaal veel slechter is geweest dan dat het werkelijk was, omdat je je nu eenmaal ook niet fijn hebt gevoeld op dat podium. 

Vaak horen we dan ook terug: “het ziet er eigenlijk best goed uit, als ik zo naar mezelf kijk!”

Werk aan je vaardigheden in plaats van aan je gevoel van angst

Tijdens de training werken we veel aan je vaardigheden, zodat je er voor de groep krachtig én rustig uitziet. Ongeacht hoe jij je voelt. 

En doordat je dat dus regelmatig terugziet op de video, wordt je gevoel vanzelf rustiger. Want je weet én mag erop vertrouwen dat het er goed uitziet. Professioneel en zeker. Je gaat merken dat de vaardigheden je helpen om steeds meer kracht uit te stralen. 

Door te kijken naar je buitenkant werken we aan je binnenkant.  

We geloven er in dat werken aan je vaardigheden meer toegevoegde waarde heeft, omdat je die altijd kan inzetten. Je gevoel is veel lastiger onder controle te houden. 

Stel je maar eens voor dat je vol vertrouwen een presentatie ingaat, maar de techniek werkt niet mee. Of je bent je slides vergeten. Of die ene lastige man van het MT zit onverwachts in je publiek. 

Dan kan dat er zomaar voor zorgen dat je dat oude angstgevoel weer terug krijgt. Krijg dat dan maar eens 2 minuten voor tijd nog onder controle. Als je weet welke vaardigheden je kunt inzetten, helpt je dat enorm. Want, hoe jij je ook voelt, het publiek zal er niets van merken. 

Een aantal van die vaardigheden zijn beschreven in een eerdere blog over zelfverzekerd overkomen. 

Wat kan ik hiermee?

Besef in elk geval dat jouw gevoel van spanning voor en tijdens het presenteren niet bepalen in hoeverre je presentatie goed is en/of overkomt. 

Datgene wat bepaalt of je goed overkomt is niet afhankelijk van je gevoel, maar van hele andere dingen:

Dus maak je gevoel niet belangrijker dan het is. Richt je op dingen waar je wél invloed op hebt. 

En mocht je de ervaring willen hebben om eens door andere ogen naar jezelf te kijken, of wil je heel persoonlijke, individuele tips over hoe jij er krachtig én rustig uitziet, neem dan gerust contact met ons op. Dan bespreken we welke mogelijkheden je hebt. 

Artikel geschreven door Margreet Bos

Deel dit bericht op social media!



Een reactie op “Waarom werken aan minder angst voor presenteren niet werkt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!