Zonder oogcontact, geen contact
20/04/2017
Hebt u wel eens een gesprek gehad met iemand die je niet aankijkt? Voor mij voelt zo’n gesprek onaangenaam en zeer onpersoonlijk. Om contact met iemand te hebben is oogcontact, in mijn ogen, absolute noodzakelijk.
Ben je zeker van je zaak dan maak je oogcontact,
ben je onzeker dan ontwijk je dit.
Dus, wil je zekerheid uitstralen en het contact met je publiek aangaan dan is goed oogcontact onvermijdelijk!
Goed oogcontact tijdens een presentatie maak je met iedere aanwezige en duurt een paar seconden per persoon. Het is dus dan even elkaar een halve seconde aankijken. Iemand die oogcontact heeft met de spreker voelt zich gezien en staat daardoor meer open voor je verhaal.
In één op één gesprekken is het normaal om langere tijd oogcontact te hebben. Bij gesprekken met publiek ontwijken sommige presentatoren contact omdat ze zich bekeken voelen.
Als je je bekeken voelt, stel jezelf dan eens voor dat je het verhaal steeds aan één persoon in de zaal vertelt. Wissel hierbij wel steeds van persoon.
Zo simpel kan het zijn
Bij een zaal met een paar honderd man lukt het niet om met iedereen goed oogcontact te maken. Als je een paar seconden kijkt naar een plek in de zaal heeft elke keer een groepje in het publiek het idee dat je oogcontact met ze hebt.
Door je blik door de hele zaal te laten gaan en op alle plekken een paar seconden laat staan, krijgt de hele zaal het idee dat je oogcontact met ze hebt gemaakt.
Oogcontact
Tips voor oogcontact met je publiek:
- Maak met iedereen goed oogcontact (waarschijnlijk langer dan je tijdens gewend bent).
- Sla geen mensen over (vooraan, in de hoeken, balkon, achteraan).
- Wissel het oogcontact af, zorg voor spreiding.
- Bij grote groepen: spotlight-effect.
Succes met het maken van contact met je publiek.
Deel dit bericht op social media!