Vragen of interesse? Contact opnemen

Hoe je zelfverzekerd kunt overkomen

07/02/2018

Toen ik laatst ergens sprak nam iemand uit het publiek mij even apart. “Ik ben altijd super zenuwachtig als ik moet presenteren en ik zou er zo graag zelfverzekerd uit willen zien, is dat aan te leren?” vroeg ze.

Haar vraag verraste mij aan de ene kant niet, omdat het een vraag is die veel deelnemers hebben als ze naar de training Overtuigend Presenteren komen. Het verschil met de vraag van veel andere deelnemers zat hem dan ook in de nuance: blijkbaar maakt het niet uit of je wel of niet zelfverzekerd BENT, als het er aan de buitenkant maar maar ZO UITZIET!

Kun je er zelfverzekerd uitzien, zelfs al ben je het niet?

Mijn antwoord is: Ja dat kan! Als je tenminste bereid om daar voor te oefenen.

Maar WAT moet je oefenen, om er zelfverzekerd uit te zien?

Allereerst moet je weten dat iedere presentatie uit 3 elementen bestaat:

De mate waarin je publiek je zelfverzekerd vindt overkomen, wordt vooral ingegeven door het laatste: je non-verbale communicatie. Je moet dus een aantal zaken oefenen die vooral daar mee te maken hebben. Maar welke dingen zijn dat dan? Ga voor de spiegel staan en kijk naar je spiegelbeeld.   

Hoe sta je?

Sta stevig op twee benen, wiebel niet van je ene op je andere been. Zorg ervoor dat je voeten niet te ver uit elkaar staan (als een soldaat) of te dicht bij elkaar (niet stabiel). Houd je voeten recht vooruit. Als de neuzen van je schoenen te veel naar buiten staan, ziet het er een beetje komisch uit (Charlie Chaplin). Maar met de neuzen van je schoenen naar elkaar toe, zie je er verlegen uit.

Waar houd je je armen?

Zo’n beetje de meest gestelde vraag bij de presentatietraining is: ’Wat doe ik met mijn armen?”.  Blijkbaar zitten ze de meeste presentatoren nogal in de weg. De meest neutrale houding voor je armen, is om ze gewoon te laten hangen waar ze zijn! Naast je lichaam dus. Alle andere houdingen (met je armen over elkaar, achter je rug, met friemelende handen, je handen in je zakken) geven het publiek een gevoel van ‘spanning’. Niet goed dus als je zelfverzekerd wilt overkomen!

Maar ik kan toch niet een hele presentatie als een standbeeld gaan staan?
Nee, zeker niet! Deze ’basishouding’ wissel je af met zo nu en dan wat gebaren. Zo ontstaat er een gevarieerd beeld voor je publiek. Maar let op: maak ruime gebaren boven de middenlijn van je lichaam. Hoe meer ruimte je durft in te nemen, des te zelfverzekerder kom je over!

Let op je hoofd!

Net als bij de stand van je voeten is de stand van je hoofd een belangrijke non-verbale indicator.

Je ogen

Het allerbelangrijkste zijn je ogen. Maak tijdens je presentatie oogcontact met alle aanwezigen in de zaal! Zo zorg je ervoor dat iedereen in het publiek zich ook daadwerkelijk gezien en met jou in contact voelt. Met je ogen geef je iedereen een beetje persoonlijk aandacht.

Als je naar iemand toeloopt is dat altijd in combinatie met oogcontact. Als je van iemand wegloopt, loop je eerst met je lichaam weg en dan pas met je ogen. En onthoud: hoe langer het oogcontact, des te zelfverzekerder kom je over. 3 seconden oogcontact per persoon is zeker niet raar of ongemakkelijk. Zie ook de blog Zonder oogcontact, geen contact van mijn collega Michel Jansen.

Oefenen

Deze dingen kan je thuis voor de spiegel oefenen. Uiteraard is het helemaal goed als je dit oefent en daarna feedback krijgt van een expert. Waardoor je ook nog zelfverzekerder wordt! Dus: wil je er zelfverzekerder uitzien, én ook zelfverzekerder worden om te spreken voor een groep, kom dan naar één van onze trainingen. Je krijgt van ons de GARANTIE dat je na de training zelfverzekerd overkomt!

Artikel geschreven door Suzanne Reijn

Deel dit bericht op social media!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!